Diederik Samsom: “Benieuwd of bouwers met een geïndustrialiseerde oplossing komen”.

Nog even en de inschrijving van De Isolatie Uitdaging sluit. Na 3 april gaat de jury aan de slag met het beoordelen en selecteren van de inzendingen. We spraken met Diederik Samsom, voorzitter van de klimaattafel ‘Gebouwde omgeving’ en juryvoorzitter van De Isolatie Uitdaging. We vroegen hem waarom hij meewerkt aan deze wedstrijd voor een innovatieve oplossing voor gevelisolatie.

“Ik ben héél nieuwsgierig naar wat er aan innovatie naar boven komt en daarom wil ik graag vooraan zitten. We staan in Nederland voor een belangrijke uitdaging, het verduurzamen van ruim 7 miljoen woningen. Dat gaat alleen lukken als we bestaande woningen goed isoleren. Eigenlijk zijn we op zoek naar een schaap met vijf poten. De oplossing moet betaalbaar zijn, zorgen voor comfortabel wonen en we willen het aanbrengen zonder bewoners lastig te vallen. De lat ligt hoog: Het liefst in één dag van label F naar label A en zo ‘geruisloos’ mogelijk. Deze challenge daagt daartoe uit.”

In het concept-klimaatakkoord is een rol toebedeeld aan woningcorporaties, namelijk de startmotor. Hoe belangrijk is deze wedstrijd hiervoor?

“Corporaties zijn de enige partijen die zo’n uitdaging kunnen uitschrijven. Voor één familie in een eengezinswoning staan bouwers niet in de rij om innovatieve concepten te ontwikkelen. Maar twee miljoen corporatiewoningen, welke bouwer wil dat niet? Het mooie van De Isolatie Uitdaging is dat drie corporaties met elkaar optrekken. Ze liggen geografisch bij elkaar en hebben duizenden woningen te isoleren. En ik hoor dat ook andere woningcorporaties als sympathisant aanhaken. Dat is precies de bedoeling.”

Wat voor oplossing hoopt u dat er naar voren komt?

“Willen we grote hoeveelheden bestaande woningen isoleren, dan hebben we concepten nodig die we kunnen industrialiseren. We kunnen dit, zeg maar, niet meer met alleen emmer en troffel. Daar is gewoonweg niet genoeg menskracht voor. De bouw heeft hier een uitdaging aan. Ik ben benieuwd of bouwers met zo’n geïndustrialiseerde oplossing komen. En massa helpt hen om nieuwe investeringen in innovatie te laten zien. “

Waar let u op als jurylid?

“De combinatie van de isolatie-opdracht, de betaalbaarheid en heel belangrijk de operationele meerwaarde. Stel je gaat ’s ochtend naar je werk en als je ’s avonds thuis komt is je huis geïsoleerd. De truc is wel om tegen acceptabele kosten op te schalen. En dat is de echte uitdaging. Want, hoewel veel woningen gelijkvormig zijn, is iedere woning van binnen toch net weer even anders.”

Welke tip heeft u voor de deelnemers?

“Denk groot. Het gaat om veel woningen.”

Heeft u specifieke wensen om uw huis te verduurzamen?

“Mijn huis heb ik geïsoleerd naar label B. Wil ik verder gaan, dan komt er hak- en breekwerk bij kijken. Het meeste is al gebeurd denk ik, maar ik laat mij graag tot iets nieuws verleiden.”

2019-04-04T10:30:01+01:00