Eerste lessen uit de prototyping fase

Eind vorig jaar startten de winnaars van De Isolatie Uitdaging – Vesta Chemicals met Nanotech inside©, NieuwWonen van VolkerWessels met EWS en QBuild en Cauberg Huygen met QAVITY – met het testen van hun innovatie in gevelisolatie in een corporatiewoning. Welke lessen hebben de winnaars tot nu toe geleerd?

Prototyping
Om te kunnen testen ontwikkelden ze een prototype van hun oplossing. Een prototype maakt het mogelijk om je product te testen en te valideren in de markt, op basis daarvan verdere verbeteringen aan te brengen en dit te herhalen totdat je een marktrijp product hebt. Deze fase van prototyping maakt duidelijk tegen welke uitdagingen de winnaars aanlopen. Deze uitdagingen zijn van allerlei aard.

De uitdaging voor Vesta Chemicals zit in het vergroten van de toepasbaarheid van hun oplossing. Voor het aanbrengen van de binnenmuuroplossing met de pleisters en coating met nanotechnologie moeten alle muren volledig moeten worden bestreken voor een optimale isolerende werking. Een hoge isolatiewaarde vereist echter een bepaalde dikte. Dus je zult verschillende pleisterlagen moeten aanbrengen, afgewerkt met een coating. Deze coating kun je makkelijk met kwast en roller opsmeren.
De vraag is hoeveel tijd dat uiteindelijk kost voor een goede isolerende werking. De verwachting van de praktijktoets is dat al met 1 cm een Rc van 1,05- 1,75 kan worden toegevoegd. Dit wordt nog verder getest. De gestelde 1 dag is echter niet haalbaar. Vooralsnog is het product alleen geschikt voor lege woningen.

QBuild ontdekte tijdens de prototyping van QAVITY dat specifieke materialen en onderdelen niet beschikbaar zijn op de markt of niet voldeden aan de prestatie-eisen. Zo hadden ze verwacht om bij het schoonmaken van de spouwmuur, dat voor het aanbrengen van een geïsoleerde spouw moet gebeuren, gebruik te kunnen maken van robottechniek uit de rioolzuivering branche. Dit bleek nog niet zo eenvoudig te zijn. Ook de beschikbare vacuümzakken uit de food branche bleken op dit moment nog niet de gewenste prestaties te kunnen leveren. QBuild is actief op zoek naar partners met wie ze QAVITY de benodigde stap verder kunnen brengen.

VolkerWessels is tegen een uitdaging van een hele andere orde aangelopen. Voor het aanbrengen van hun oplossing External Wall System bleek een omgevingsvergunning nodig te zijn. Die is inmiddels afgegeven voor de duur van 1 jaar. Dit zorgde voor vertraging, waardoor ze hun prototype nog niet hebben kunnen testen in een woning van Bo-Ex. VolkerWessels verwacht dat ze nu voor de zomer de proefwoning gereed hebben.

Vervolg
Zo blijkt maar weer dat innoveren geen lineair proces is. Soms moet je een stap terug doen voor je weer vooruit kan. Kennis, ervaring en expertise van derden, soms uit een hele andere hoek, kan daarbij helpen. Denk je dat je voor een van de partijen misschien wel een oplossing hebt of hen in contact kan brengen met relevante partners? Laat het ons weten via isolatieuitdaging@houseofoi.com.
Tot slot: ook anderen genomineerden van De Isolatie Uitdaging hebben niet stilgezeten met de doorontwikkeling van hun oplossing. Over een van de partijen volgende week meer nieuws!

2020-05-26T14:57:16+01:00