Eerste proef in beeld

Isoleren met als voorbeeld een koffiepak

Eind vorig jaar startte Qbuild & Cauberg Huygen – als eerste van de drie winnaars van De Isolatie Uitdaging – met een proef in een woning van Portaal: de Schiestraat 41 in Amersfoort. Een spannende dag: lukt het om het idee ook in werkelijkheid uit te voeren?


Isoleren met als voorbeeld een koffiepak
Regen en wind; de weersvoorspelling was niet best. Dat was aan de mannen van Qbuild & Cauberg Huygen niet te merken. Trefzeker gingen zij donderdagochtend 28 november met hun ‘Qavity’ aan de slag. Een isolatiemethode om spouwmuren in bestaande woningen te isoleren. Via een gat in de muur brengen ze een zak in de spouw aan. Deze zak bestaat uit verschillende lagen folie. Daarna vullen ze de zak met isolatiekorrels en trekken ze het geheel vacuüm. Door deze harde persing – denk aan een vacuümpak koffie – ontstaat een hoge isolatiewaarde.

Eerste prototype
Het aanbrengen van de eerst zak is geslaagd. Maar dat betekent nog niet dat er een eindproduct is. “Het is echt een eerste prototype”, zegt Johan Damsteeg, projectleider van Portaal, na afloop van proef. “Er volgt nog een traject van verder doorontwikkelen tot een product dat in de hele spouw kan worden ingebracht.” In de komende periode brengen we de benodigde vervolgstappen in beeld die nodig zijn om tot een marktwaardig product te komen.
Een andere winnaar van de innovatieve ideeën voor gevelisolatie – Vesta Chemicals – testte eind januari hun product in een proefwoning van Mitros. Benieuwd hoe deze proef is verlopen? Bekijk de film die binnenkort verschijnt.

2020-03-04T08:56:30+01:00