Takkenkamp Groep test gevelisolatie-oplossing Airofill Wall met succes

Niet alleen de winnaars van De Isolatie Uitdaging zijn met de doorontwikkeling van hun oplossing aan de slag gegaan. Ook andere deelnemers hebben in de afgelopen periode veel energie en tijd in hun innovatie gestoken en belangrijke stappen gezet.

Takkenkamp Groep, een van de tien genomineerden van De Isolatie Uitdaging, heeft bijvoorbeeld de isolatiewaarde van hun oplossing Airofill Wall aanzienlijk weten te verbeteren. Ze zijn bovendien van een handmatig naar een machinaal productieproces gegaan; een belangrijke stap in de ontwikkeling naar een gebruiksvriendelijk eindproduct.

De isolatievlokken zijn vervangen door een isolatiepasta op basis van nanotechnologie. De receptuur is gepatenteerd en heeft op dit moment een lambda waarde van 0.020 W/mK. De realistische verwachting is dat dit nog verbeterd kan worden naar 0.016 W/mk. Bij een 60 mm vrije spouw heeft de Airofill Wall toepassing een Rc-waarde van 3.20 m² K/W.

In een proefwoning van Portaal in Amersfoort is de eerste test met de verbeterde Airofill Wall succesvol uitgevoerd! Hoe dit in zijn werk ging, kun je in dit filmpje bekijken:

De ambitie van Takkenkamp liegt er niet om. Met Airofill Wall willen ze een van de game changers van De Isolatie Uitdaging worden! In het vierde kwartaal van dit jaar wil Takkenkamp naar een seriematige uitvoering gaan met Airofill Wall.

Over De Isolatie Uitdaging
De verduurzaming van duizenden sociale huurwoningen begint bij ‘een nieuwe jas’: een innovatie in gevelisolatie die de woningen geschikt maakt voor lagetemperatuurverwarming. Met betere gevelisolatie blijft de energierekening voor meer huurders betaalbaar en worden tienduizenden sociale huurwoningen duurzamer en comfortabeler. De huidige materialen en technieken geven overlast voor bewoners, zijn niet milieuvriendelijk en hebben te hoge kosten. Om hierin een doorbraak te forceren, schreven de Utrechtse corporties Bo-Ex, Portaal en Mitros een innovatiewedstrijd uit: De Isolatie Uitdaging. Hiervoor kwamen 40 inzendingen binnen.

2020-06-02T11:36:24+01:00